U ŠVAJCARSKOJ ODRŽANA NAJVEĆA SMOTRA FOLKLORA BH DIJASPORE

U ŠVAJCARSKOJ ODRŽANA NAJVEĆA SMOTRA FOLKLORA BH DIJASPORE


Utorak, 10 Decembra, 2019

U švajcarskom gradu Zofingenu u proteklu subotu održana je sedma po redu internacionalna smotra folklora koja je i ove godine privukla veliku pažnju i posjetu velikog broja Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u zapadnoevropskim zemljama. Više od hiljadu i pol posjetilaca ispunilo je halu u ovome švajcarskom gradiću, a uspješni organizatori su i ovoga puta bili članovi Kulturno umjetničkog drušva „Sevdah“ iz grada Oberentfeldena. Vrijedne sevdalije potrudile su se da se svaka folklorna sekcija, svaki folklorista osjeća dobrodošao, a pored domaćina nastupilo je više kulturno umjetničkih društava koja njeguju kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine, te okupljaju omladinu iz naše zemlje koja živi u dijaspori. Bila je ovo prilika da se uživa u živopisnim koreografijama i izvedbama i pokazalo se da, zahvaljujući kulturno umjetničkim društvima i njihovom djelovanju, Bosna i Hercegovina živi i opstaje svuda tamo gdje su Bosanci i Hercegovci.

Posebno priznanje za ovogodišnju smotru folklora, koja je oborila sve rekorde, pripada KUD-u „Sevdah“ čiji su članovi zaboravili na privatni život i stopostotno se posvetili organizaciji ovog događaja, tako da je svaki učesnik u programu i svaki posjetilac dvoranu napustio s osmijehom na licu i riječima zahvalnosti. Jedan od osnivača KUD „Sevdah“ iz Oberentfeldena, Nihad Velispahić, kaže kako je ovo društvo osnovano 2007. godine s misijom da se druže djeca Bosanaca i Hercegovaca koja žive na ovim prostorima. „Kada je u pitanju ova smotra, već nekoliko godina imamo dobru posjećenost kulturno umjetničkih društava iz cijele Evrope, kao i Bosne i Hercegovine. Ovo je važno zbog druženja, međusobnog upoznavanja i njegovanja naše tradicije i kulture“, kazao je Velispahić. Član odbora KUD „Sevdah“, Dursum Hodžić, ističe kako se ovaj događaj, praktično, priprema čitavu godinu dana i da je potrebno uložiti dosta energije kako bi sve funkcionisalo besprijekorno. „U organizaciji je oko osamdeset ljudi i svi smo skupa na čelu s našom predsjednicom Sabinom Rendić. Cilj svega je da se okupljamo, njegujemo našu kulturu, naše običaje i folklor, jer sve je to neizostavni dio našeg identiteta“, kazao je Hodžić. Koreograf KUD „Sevdah“, Asim Mujalo, kaže kako danas broje oko 120 članova svrstanih u četiri grupe. „Tu su naše najmlađe sevdalije, pa potom oni stariji. Obradili smo skoro sve koreografije iz naše zemlje, ali smo odlučili da malo prošetamo Balkanom, pa smo obradili i brojne igre s područja Kosova, Makedonije i drugih zemalja. Kad već političari ne mogu sve to da uvežu, onda ćemo pokušati mi kroz igru i pjesmu“, istakao je Mujalo.

Osim nastupa folkornih društava, ovaj događaj je bio prilika da se predstave i domaći proizvodi s prostora naše zemlje, kao i nekoliko zanimljivih knjiga koje su privukle pažnju posjetilaca. U muzičkom dijelu programa nastupili su Adela Šećić i Nihad Alibegović. I ova folklorijada u Švicarskoj još jednom je potvrdila da mladi koji su rođeni u dijaspori ne zaboravlju vlastito porijeklo, te da rado igrom i pjesmom šire ljepotu države iz koje dolaze njihovi roditelji. Iz kud „Sevdah“ su istakli kako se ova lijepa tradicija nastavlja i dalje i već sada najavljuju da će naredna smotra folklora biti još bolje organizirana.

U ŠVAJCARSKOJ ODRŽANA NAJVEĆA SMOTRA FOLKLORA BH DIJASPORE

Sanski Most |