U ŠVICARSKOJ ODRŽANO DRUŽENJE VRHPOLJČANA

U ŠVICARSKOJ ODRŽANO DRUŽENJE VRHPOLJČANA


Ponedjeljak, 9 Septembra, 2019

Veče pod nazivom „Vrijeme je za Vrhpolje“, održano je u proteklu subotu u švajcarskom Bazelu. Bila je to prilika da se druže Vrhpoljčani koji žive i rade u Švajcarskoj, ali i rodnom mjestu. Organizator ovog događaja bila je zajednica mještana Vrhpolja iz grada Bazela, a sem troškova manifestacije, oni su omogućili putovanje i dolazak pedesetak mještana iz tog sela do Švajcarske. Ova manifestacija još je jedan dokaz koliko su Vrhpoljčani privrženi i koliko vole svoje mjesto, a sem zabavnog i revijalnog programa, razgovaralo se i o projektima koji se planiraju provesti u narednom periodu.

U okviru pomenutog događaja nastupili su folklorna sekcija „Vrhpolje“ te kulturno umjetnička društva koja djeluju u Baselu, Lucernu, Oberentfeldenu i Sen Galenu, te okupljaju Bosance i Hercegovce. Brojni mještani koji već dugo godina žive u Švajcarskoj, družili su se međusobno i manifestacija je ilustrovala koliko dobro su oni organizovani i sudjeluju u pomoći i realizaciji projekata u zavičaju. Prikazan je i dokumentarni film „Moje Vrhpolje“, koji se bavi tematikom stradanja, ali i obnove Vrhpolja u poslijeratnom periodu. Ovo selo se u poslednje dvije decenije potpuno izgradilo i danas predstavlja jedno moderno i urbano naselje sa svim potrebnim sadržajima i infrastrukturom. Rezultat je to rada samih mještana uz podršku općinskih vlasti, a takva saradnja, kako je istaknuto, nastaviće se i u narednom periodu. Mnogorbojne goste pozdravio je jedan od organizatora manifestacije „Vrijeme je za Vrhpolje“, Tehvid Mahić.

Prisutnima se na ovome događaju obratio predsjednik MZ Vrhpolje, Ismet Salešević, te istakao kako se jedinstvo i sinergija Vrhpoljčana moraju očuvati. On se između ostalog osvrnuo brojne urađene projekte, kao i na izgradnju društvenog doma u Vrhpolju, koji je zamišljen kao centar društvenog života. Objekat se nalazi u izgradnji i biće potrebna podrška iz domovine i dijapospore kako bi se priveo kraju i stavio u funkciju.

U dijaspori danas žive uspješni poslovni ljudi iz Vrhpolja, koji dosta pomažu i svome rodnom mjestu i domovini. Jedan od takvih je poznati režiser i producent, Haris Dubica, koji pripada generaciji Vrhpoljčana koji su rođeni i žive u inostranstvu, ali ne zaboravljaju svoje porijeklo i mjesto i čine sve kako bi promovisali domovinu.

Ovome događaju prisustvovao je načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović te rekao kako Vrhpoljčani i njihova organizacija mogu biti primjer mnogim drugima. On je posebno istakao herojstvo i doprinos Vrhpolja u odbrani od agresije na BiH te dodao kako će lokalna vlast nastaviti snažno podržavati sve njihove projekte.

Namjera organizatora je da se manifestacija „Vrijeme je za Vrhpolje“ održava dva puta godišnje, i to jednom u dijaspori i jednom u zavičaju. Još jednom je istaknuta opredjeljenost svih da se očuva jedinstvo i nastavi izgradnja modernog i funkcionalnog Vrhpolja na ponos svih koji potiču s ovih prostora.

U ŠVICARSKOJ ODRŽANO DRUŽENJE VRHPOLJČANA

Sanski Most |