U SVOME VRTU UZGAJAJU VINOVU LOZU I EGZOTIČNE BILJKE

U SVOME VRTU UZGAJAJU VINOVU LOZU I EGZOTIČNE BILJKE


Subota, 1 Septembra, 2018

Ekipa RTV „Sana“ posjetila je imanje naselju Jezernice gdje bračni par Bešić uzgaja brojne kulture, među kojima i neke rijetke i egzotične biljke. Jelena Njegić Bešić i njen suprug Bećo su na glasu kao veoma vrijedni ljudi koji dosta vremena provode kultivirajući prostor oko svoga porodičnog doma. U malom plastemiku ovaj vrijedni bračni par uzgaja povrće koje odlično uspjeva, a u vrtu rastu razne biljke od kojih neke potiču iz egzotičnih krajeva.

Tu su mušmule, smokve, nar, lješnjaci, pa i stablo japanske jabuke.Na imanju Bešićevih posebno se ističe vinova loza, a kažu kako su posadili nekoliko vrsta grožđa koje odlučno uspjeva. Jelena ističe kako potiče iz okoline Negotina, kraja koje ima dugu i bogatu tradiciju uzgoja vinove loze, te da ima bogato znanje o uzgoju grožđa. Dodaje kako je ovdašnja zemlja veoma kvalitetna za rast i uzgoj vinove loze uz uslov da se zemljište tretira na pravilan način.Bešići kažu kako su već u godinama i da im njihov bogati vrt dođe kao neka vrsta razonode i zanimacije. Također, i životna priča o njima je vrlo zanimljiva, jer je Jelena porijeklom Rumunka i jedan dio života provela je živeći u Italiji i glavnom gradu Francuske, Parizu.

Nakon toga doselila se u Ljubljanu i tamo upoznala Beću, svog sadašnjeg životnog saputnika. Rodila se ljubav, a bračni par je prije nepunih dvadesetak godina donio odluku da se doseli u Bećin rodni kraj. Potom su kupili i kuću u naselju Jezerenice, gdje danas žive.

U SVOME VRTU UZGAJAJU VINOVU LOZU I EGZOTIČNE BILJKE

Sanski Most |