U TUZLI ODRŽANA STUDENTSKA KONFERENCIJA O ALIJI IZETBEGOVIĆU ‘BOSNA PRIJE SVEG

U TUZLI ODRŽANA STUDENTSKA KONFERENCIJA O ALIJI IZETBEGOVIĆU ‘BOSNA PRIJE SVEG


Srijeda, 8 Maja, 2024

U Tuzli je sinoć održana Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću pod nazivom “Bosna prije svega” u organizaciji Fonda “Bošnjaci”, u saradnji sa Muzejom “Alija Izetbegović”, Fondacijom “Alija Izetbegović”, Udruženjem “Mladi muslimani” i JU Bosanski kulturni centar TK.

Na konferenciji je sedam studenata predstavilo svoje radove, koje su pripremili pod mentorstvom prof. dr. Admira Mulaosmanovića.

– Osnovni cilj konferencije je potaknuti mlade da izučavaju lik i djelo predsjednika Alije Izetbegovića, kako bi oni iz toga mogli izvući određene pouke, iskustva i saznanja, a šira javnost mogla saznati način promišljanja mladih o prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine. Alija Izetbegović nije bio samo političar, nego filozof, naučnik koji je svijet vidio u širem kontekstu, neko ko je priznat daleko van granica naše zemlje. Međutim, danas se mnogi koji nisu pročitali ni jednu njegovu knjigu često usuđuju negativno govoriti o njemu, zato su ovakvi događaji od izuzetne važnosti – istakao je Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci”.

Uvodna obraćanja imali su dr. sci. Amir Karić, red. prof. dekan Pravnog fakulteta u Tuzli i Lejla Akšamija, u ime porodice Izetbegović.

Na dva panela svoje radove su predstavili: Amina Kahriman – Razmišljanja o Evropi, Elvedin Omerović – Alija Izetbegović problem/kritika obrazovanja u islamskom svijetu, Kerima Spahić – Izetbegovićevo poimanje ”trećeg puta” (blokovska podjela), Nedžma Latić, Pravda i pravo u razmišljanjima Alije Izetbegovića, Amina Karić – Sloboda prema djelu ”Moj bijeg u slobodu”, Lamija Veladžić – Drugi o Aliji Izetbegoviću i Naida Redžić – Alija Izetbegović o drugom i drugačijem. Moderator konferenecije je bio Anes Džunuzović.

Sa konferencije se iz ugla mladih razgovorom o Aliji Izetbegoviću, između ostalog, šalje poruka da bi njegove knjige trebale biti dio literature u našim vaspitno obrazovnim ustanovama i poruke novim generacijama kao vodilja tokom života, rada i djelovanja.

U sklopu konferencije u BKC-u postavljena je izložba “Sjećanja” o mladosti i privatnom životu Alije Izetbegovića, koju je priredio Muzej “Alija Izetbegović”.

U TUZLI ODRŽANA STUDENTSKA KONFERENCIJA O ALIJI IZETBEGOVIĆU ‘BOSNA PRIJE SVEG

BiH |