U ZAGREBU PROMOCIJA FOTOMONOGRAFIJE „BOSNA I HERCEGOVINA“ OČIMA LJUBAVI

U ZAGREBU PROMOCIJA FOTOMONOGRAFIJE „BOSNA I HERCEGOVINA“ OČIMA LJUBAVI


Utorak, 20 Februara, 2018

U muzeju Mimara u Zagrebu, koji predstavlja jedno od najznačajnijih mjesta hrvatske kulture, 1. marta biće održana izložba i promocija fotomonografije „Bosna i Hercegovina očima ljubavi“, čiji je autor sanski fotograf Samir Sinanović.

Zanimljivo je istaći kako se ovaj kulturni događaj organizira u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, a sem autora, na promociji će govoriti i urednik fotomonografije, Esad Lukač, kao i poznati kulturni radnici Srđan Šušnica i Marinko Pejić. U sklopu ovog događaja biće otvorena izložba Sinanovićevih fotografija i trajaće sve do 9. marta. Podsjećamo da je ovo djelo Samira Sinanović u proteklom periodu doživjelo niz uspješnih promocija u više gradova u zemlji i inozemstvu.

Podsjećamo da je poslednja održana u Istambulu, u okviru manifestacije „Dani kulture Bosne i Hercegovine“. Monografija je prevedena na turski jezik zahvaljujući saradnji s turskom kulturnom fondacijom BSA, a istovremeno u okviru promocije monografije održana je i izložba 50 umjetničkih fotografija Samira Sinanovića koje su predstavljene na panoima metarskog formata. Knjiga “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” slovi kao jedinstvena predstavnica BiH, sačinjena od 448 kvalitetnih stranica upečatljivih fotografija i značajnih autorskih tekstova.

Sem Istambula, u protekom periodu predstavljena je u Sarajevu, Sanskom Mostu, Mostaru, Pragu i još nekolicini gradova. “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” je vrlo ozbiljan projekt koji na ilustrovani i inovativan način govori o BiH i njenim vrijednostima. Činjenica da premalo poznajemo sebe, svoje porijeklo, tradiciju, kulturu, običaje i kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe, ukazuje na potrebu za ovakvim projektom koji bi inspirirao pojedince i grupe, ali ponajviše zvanične institucije iz sfere obrazovanja, kulture i turizma, da više sarađujemo, komuniciramo, putujemo i volimo širom Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

U ZAGREBU PROMOCIJA FOTOMONOGRAFIJE „BOSNA I HERCEGOVINA“ OČIMA LJUBAVI

Sanski Most |