UDRUŽENJE LOGORAŠA SE OPROSTILO OD OSMANA TALIĆA

UDRUŽENJE LOGORAŠA SE OPROSTILO OD OSMANA TALIĆA


Ponedjeljak, 19 Augusta, 2019

U Udruženju logoraša Općine Sanski Most s nevjericom su primili vijest o tome da je jučer prestalo da kuca srce njihovog predsjednika Osmana Talića. Tim povodom održan je sastanak upravnog odbora ovog udruženja. Srce Osmana Talića iznenada je prestalo da kuca u 68. godini njegovog života i njegov prerani odlazak potresao je sve one koji su ga poznavali.

Funkciju predsjednika Udruženja logoraša, Talić je preuzeo prije dvije godine, kada se ovo udruženje nalazilo u teškoj finansijskoj i organizacijskoj krizi. U nepune dvije godine mandata uspio je udruženje postaviti na zdrave noge, a pod njegovim rukovodstvom realizovan je niz značajnih projekata memoralizacije mjesta i datuma stradanja sanskih logoraša. Talić je svojim radom i agilnošću davao primjer svima i nije se štedio u nastojanju da se događaji iz naše ne tako davne prošlosti ne prepuste zaboravu. Jedan od njegovih dugogodišnjih prijatelja i saradnika bio je i Redžo Kurbegović koji se biranim riječima, u ime Udruženja logoraša, oprostio od Osmana Talića.

U vrijeme političkog organiziranja bošnjačkog naroda, u osvit raspada bivše Jugoslavije i agresije na Bosnu i Hercegovinu, Osman Talić se priključio Stranci demokratske akcije. Bio je član najužeg rukovodstva općinske organizacije SDA Sanski Most, jedan od organizatora otpora, te je od strane agresora i okupacionih vlasti imao poseban tretman nakon hapšenja u maju 1992. godine. Prošao je mučenja i najstrašnije torture u nekoliko sanskih logora i zatvora, da bi potom završio u koncentracionom logoru na planini Manjača.

Dane izbjeglištva proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi se potom vratio u Sanski Most, bez kojeg nije mogao. Bavio se dugo privatnim biznisom, a bio je aktivan u društveno političkom životu naše lokalne zajednice, posebno u djelovanju kroz Udruženje logoraša. Povodom smrti Osmana Talića sutra će u sali Općinske vijećnice biti održana komemorativna sjednica s početkom u 11.30 sati. Dženaza i ukop će se obaviti u njegovim rodnim Šehovcima istoga dana u 13 sati.

UDRUŽENJE LOGORAŠA SE OPROSTILO OD OSMANA TALIĆA

Sanski Most |