UKRASNO CVIJEĆE VEĆ NA TRŽIŠTU

UKRASNO CVIJEĆE VEĆ NA TRŽIŠTU


Subota, 6 Aprila, 2019

Počinje sezona sadnje ukrasnog cvijeća, i tim povodom smo u sanskom selu Podlug posjetili Admira Alibašića, trenutno najvećeg proizvođača ukrasnog cvijeća na prostorima Unsko-sanskog kantona, koji se tim poslom bavi već pune dvije decenije.

Raznovrsno ukrasno cvijeće uzgaja u plastenicima, na površini od 1300 kvadratnih metara, a svoje proizvode plasira na pijacama u Sanskom Mostu, Ključu i Bosanskom Petrovcu. Alibašić kaže kako je u ovom trenutku aktuelno rano cvijeće, ali da će za nekoliko sedmica građanima iz vlastite proizvodnje ponuditi različite vrste ukrasnog cvijeća.

I pored teške ekonomske situacije u društvu, kako primjećuje, građani ne štede novac kada je u pitanju kupovina cvijeća. Ističe kako ova vrsta proizvodnje zahtijeva cjelodnevni angažman, trud i ljubav, a posla posebno ima kad je sezona. U svojim plastenicima uzgaja preko 30 vrsta ukrasnog cvijeća, a veliki broj proizvoda uspijeva prodati već na kućnom pragu.

Dodaje kako sjeme za svoje biljke nabavlja iz Holandije, te ga potom rasađuje i uzgaja u plastenicima. Ovaj vrijedni proizvođač ističe kako je podrška državeovoj vrsti proizvodnje simbolična te da se od poljoprivrede ipak može solidno živjeti. Prvenstveni uslov je da se zasuču rukavi i vrijedno radi.

 

 

UKRASNO CVIJEĆE VEĆ NA TRŽIŠTU

Sanski Most |