UREĐENJE LOKALITETA GALAJE

UREĐENJE LOKALITETA GALAJE

Ministar za pitanja boraca u Vladi USK, Dževad Malkoč, skupa s načelnikom Općine Sanski Most, Farisom Hasanbegovićem te predstavnicima Mjesne zajednice Vrhpolje, posjetio je lokalitet spomen kompleksa Galaja.

Posjeta je upriličena povodom skorog obilježavanja 25 godina od herojskog otpora koji je pružen agresoru na tom području, te je istaknuto kako je ove godine ovaj jubilej potrebno obilježiti na mnogo svečaniji i dostojanstveniji način.

Domaćini su ovom prilikom upoznali ministra Malkoča s radovima na uređenju spomen kompleksa šume Galaja, te s planovima onoga što se još misli uraditi. U skorom periodu prostor Galaje biće elektrificiran i trenutno radnici Elektrodistribucije BiH rade na ovom projektu, dok je protekle godine dovedena voda.

Također, urađen je dio građevinskih radova oko uređenja cijelog lokaliteta koji je sada dobio sasvim novi izgled.Šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira i njihove razmjene za slobodu, uspjeli dokopati bihaćke teritorije.

U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova Općine Sanski Most. Bitka na Galaji značajna je i zbog toga što je borcima i organizatorima otpora u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ulila snagu i vjeru da je moguće pobjediti višestruko nadmoćnijeg agresora.

UREĐENJE LOKALITETA GALAJE

Sanski Most |