USKRS DONIO RADOST U SRCA VJERNIKA

USKRS DONIO RADOST U SRCA VJERNIKA


Ponedjeljak, 2 Aprila, 2018

Katolički vjernici širom svijeta jučer su proslavili Uskrs, najveći i najznačajniji praznik u kršćanskoj tradiciji koji predstavlja temelje kršćanske vjere. Tim povodom u Crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije u Sanskom Mostu služena je sveta misa.

Misu je predvodio sanski župnik fra Ivica Matić koji je istakao kako je Uskrs dan uskrsnuća Isusa Krista, praznik života i životne radosti, ali i potvrda i najveći dokaz da je Bog volio, ljubio i ljubi čovjeka sve do smrti. Posljednja nedjelja prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Njome je započela Sveta sedmica i u tim danima katolici su slavili najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Najvažnije je sveto trodnevlje Veliki četvrtak, petak i Velika subota. To su najveći spomendani čovječanstva koji govore o muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista. To su dani u kojima je Spasitelj otkupio svijet. Uz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje. No većini je zajedničko ukrašavanje pisanica.

Česti simboli jesu zečevi i pilići, a također i brojne slastice.U subotu počinju sa farbanjem šarenih jaja, pravljenjem kolače, a zatim slijedi i posveta jela za nedjelju kada vjernici pripremaju nekoliko vrsta mesa, sarmu, pogaču, a dio tradicije nalaže i da se posveti sol i žito. Na sam Uskrs porodice se okupljaju i uz lijepu riječ i bogatu trpezu proslavljaju svoj blagdan. Toga dana se ide i na svetu misu.

Nizom prigodnih slavlja najveći katolički blagdan Uskrs obilježen je na području općine Sanski Most, u župama Sana, Sasina i Stara Rijeka.

USKRS DONIO RADOST U SRCA VJERNIKA

Sanski Most |