USPJEŠNA PRIČA IZ DIJASPORE-KUD „SEVDAH“ OBERENTFELDEN

USPJEŠNA PRIČA IZ DIJASPORE-KUD „SEVDAH“ OBERENTFELDEN


Srijeda, 11 Septembra, 2019

Kulturno umjetnička društva koja postoje i djeluju širom Evrope, imaju neprocjenjiv značaj kada se radi o očuvanju tradicije, kulture i baštine Bosanaca i Hercegovaca.

Jedno od takvih je i KUD „Sevdah“ iz švajcarskog grada Oberentfeldena, koje okuplja veliki broj mladih s naših prostora koji danas žive u toj zemlji. Ovo kulturno umjetničko društvo osnovano je u februaru 2007. godine i proteklo vrijeme uspješno funkcionira zahvaljujući entuzijazmu i predanom radu, ali i želji da se u „zemlji mlijeka i čokolade“ očuva kulturna baština domovine Bosne i Hercegovine. Prema riječima koreografa, Asima Mujala, društvo okuplja veliki broj djece i mladih.

„Već na samom početku upisali smo oko pedseet članova, a vremenom se taj broj neprestano povećavao, tako da danas imamo preko stotinu aktivnih članova. Imamo tri grupe, zavisno od uzrasta, a što se tiče nastupa do sada smo putovali širom Evrope, bili smo u Njemačkoj, Austriji, Turskoj i naravno Švajcarskoj. Godišnje imamo po petnaestak nastupa i zadovoljni smo“, kaže Mujalo. Predsjednica ovog društva je Sabina Rendić, a jedan od članova uprave je i Sanjanin Dursum Hodžić.

„Većina naše djece, naših članova su rođeni u Švajcarskoj i vrlo je važno da se na ovaj način njeguju naš identitet i kultura. Bitno je da naša djeca ne zaborave svoje korijene i mi nastojimo da što više baštinimo naše naslijeđe i tradiciju. Smatram da smo u tome uspjeli“, kaže Hodžić. Inače,KUD „Sevdah“ je jedan od organizatora najveće smotre kulturno umjetničkih društava Bosanaca i Hercegovaca koja danas djeluju u brojnim evropskim zemljama.

Hodžić ističe kako se radi o prvorazrednom događaju koji će se ove godine desiti 7. decembra te se očekuje veliki broj gostiju iz Evrope, ali i domovine Bosne i Hercegovine.

 

USPJEŠNA PRIČA IZ DIJASPORE-KUD „SEVDAH“ OBERENTFELDEN

Sanski Most |