USVOJEN NACRT BUDŽETA OPĆINE SANSKI MOST ZA 2019. GODINU

USVOJEN NACRT BUDŽETA OPĆINE SANSKI MOST ZA 2019. GODINU

Nacrt budžeta Općine Sanski Most za 2019. u iznosu od 11. 237.712 konvertibilnih maraka, i Nacrt odluke o izvršenju općinskog budžeta za isti period, usvojeni su na sjednici Općinskog vijeća Sanski Most.

Također, prethodno je usvojen i Izvještaj o izvršenju budžeta od 1. januara do 30. septembra ove godine. Kako se navodi u pomenutom izvještaju, u devet mjeseci tekuće godine u općinskom budžetu ostvareni prihodi iznose 8.609.625. maraka, što procentualno iznosi 66,71 % ostvarenja godišnjeg plana. U istom periodu za rashode je izdvojeno 7. 438.098 KM, te je shodno tome ostvarena razlika u odnosu između prihodovne i rahodovne strane budžeta u iznosu od 1. 171.527 maraka. Ovaj iznos biće utrošen za potrebe infrastrukturnih projekta koji su planirani da se realizuju do kraja godine, pojašnjeno je od strane Ermine Hrnčić, načelnice općinske službe za finansije, koja je istakla kako su u izvještajnom periodu sve obaveze općine na vrijeme izmirene, te da općina nema nikakvih dugovanja.

Načelnik općine Faris Hasanbegović je naglasio kako je u ovoj godini realiziran značajan dio infrastrukturnih projekata, zahvaljujući sredstvima sa viših nivoa, te da su određeni projekti trenutno u fazi realizacije iz razloga što izvođač zbog obima poslova nije mogao na vrijeme završiti sve radove. Iz tog razloga općina Sanski Most može biti zadovoljna tekućom budžetskom godinom, kazao je načelnik Hasanbegović, istakavši zavalnost vijećnicima koji su podržali ovogodišnji budžet, kao i nacrt budžeta za narednu godinu. Nacrt budžeta za 2019. godinu upućen je u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Do tada će građani i ostali zainteresirani subjekti s područja općine Sanski Most, moći dostavljati svoje prijedloge, sugestije i primjedbe nakon čega će se izraditi prijedlog budžeta koji će biti dostavljen Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje. Predstavnici Općine i Općinskog vijeća pozvali su zainteresirane subjekte, organe mjesnih zajednica i sve građane da učestvuju u javnim raspravama koje će se u narednom periodu održati u svim mjesnim zajednicama na teritoriji općine, i time daju svoj doprinos da budžet Općine za narednu godinu bude što kvalitetniji i bolji.

USVOJEN NACRT BUDŽETA OPĆINE SANSKI MOST ZA 2019. GODINU

| Sanski Most |