“VENI, VIDI” – IZLOŽBA MUAMERA OMANOVIĆA U SANSKOM MOSTU

“VENI, VIDI” – IZLOŽBA MUAMERA OMANOVIĆA U SANSKOM MOSTU


Četvrtak, 14 Jula, 2022

U sklopu tradicionalne manifestacije Ljeto na Sani 2022. u petak, 15. jula od 20:00 sati, na adresi Stare vijećnice – JU “Narodna biblioteka” Sanski Most, koja se nalazi na Trgu ljiljana, posjetioci će imati priliku pogledati i izložbu “Veni, vidi”, sanskog akademskog slikara, Muamera Omanovića. “Veni, vidi” je izložba posebno odabranih eksponata koji su nastali u proteklih 20 godina rada, koristeći različite likovne tehnike, inspiracije, preokupacije i teme. Pored pomenutih izložbi u svom rodnom gradu, Sanskom Mostu, održati će i kreativnu likovnu radionicu “Prvi koraci ka slikarstvu”. Radionica će trajati tri dana a namijenjena je mladim sanskim talentima. Muamer Omanović je učestvovao i na mnogim kolektivnim izložbama, od kojih i dan danas posebno izdvaja zajedničku izložbu diplomskih radova iz 2013.godine sa apsolventima iz klase, održanoj u dvorcu Mattsee u galeriji likovne akademije Leonardo Salzburg.

Radi jedinstvenosti svestrane ponude specijalizacija i usavršavanja mnogobrojnih slikarskih tehnika, likovna akademija Leonardo Salzburg  je izuzetno poznata i visoko cijenjena u umjetničkim krugovima Evrope. Inače, u slikarstvu je prisutno preko 3000 različitih tehnika. Ovo je njegovo drugo samostalno predstavljanje sanskoj publici i gostima. Sanjani su imali priliku pogledati i posebnu, zajedničku izložbu, na kojoj se predstavio sa ocem Šemsom, koji je poznat po vještinama izrade mozaika u drvetu i intarzije. Izložba “Veni, vidi” pripremljena je u želji da da doprinos kulturnom sadržaju voljenog grada, Sane. Izložba slikarskih radova Muamera Omanovića “Veni, vidi” sanskoj publici ce biti dostupna sve do 19. Jula u sklopu rada biblioteke.

Veni, vidi. Dobro došli.

 

O autoru:

 

Muamer Omanović, u prijatejskim i umjetničkim vodama poznatiji kao Braco, rođen 1972. u Sanskom Mostu. Zanimanje, ljubav prema olovci i papiru prisutna je još od dječačkih dana.

Živi i radi od 2000. godine u Austriji, gdje je 2013. godine završio likovnu akademiju Leonardo Salzburg (Leonardo Kunstakademie Salzburg), u klasi profesora Hannes Bayer-a, smjer za kiparstvo i slikarstvo. Zanimanje za antikvitete doprinijelo je da se u drugoj godini studiranja odlučuje i za dodatnu edukaciju – smjer restauracije.

Pored slikarstva koje mu, kako ističe, služi i dalje ponajviše kao terapija za dušu i um, profesionalno je angažiran i u socijalno – psihološko – pedagoškom sektoru. Direktno radi sa djecom i omladinom, sa psihičkim i socijalnim poteškoćama i devijacijama. Inkluzija različitih ranjivih kategorija društva igra za njega važnu ulogu.

“VENI, VIDI” – IZLOŽBA MUAMERA OMANOVIĆA U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |