VIJEĆE MINISTARA BIH SUTRA O ZAKONIMA O VANJSKIM POSLOVIMA, VSTV-U, TE IZGRADNJI PLINOVODA

VIJEĆE MINISTARA BIH SUTRA O ZAKONIMA O VANJSKIM POSLOVIMA, VSTV-U, TE IZGRADNJI PLINOVODA


Srijeda, 10 Maja, 2023

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH te Nacrta zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Pred ministrima bi se trebali naći i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar, kao i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Republika Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, te Prijedlog odluke o finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti avijacija.

Na predloženom dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

Sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj su trebale biti razmatrane navedene tačke, bila je zakazana za 27. april, ali tada nije održana.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je tada da sjednica nije održana, jer su ministri iz SNSD-a “prvi put do sada, pokušali proigrati dogovor”.

Nakon toga, 5. maja je u Banjoj Luci održan sastanak ministra Konakovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nakon kojeg je najavljeno da će se pitanje istočne i južne interkonekcije ubrzo naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Dodik je tom prilikom izjavio da u RS-u nikada nisu pravili problem vezano za južnu konekciju i da su spremni za to da glasaju, ali da su zainteresirani da se riješi pitanje istočne interkonekcije.

VIJEĆE MINISTARA BIH SUTRA O ZAKONIMA O VANJSKIM POSLOVIMA, VSTV-U, TE IZGRADNJI PLINOVODA

BiH |