Vlada FBiH osigurala sredstva za Fajtovce

Vlada FBiH osigurala sredstva za Fajtovce


Četvrtak, 12 Jula, 2018

Na redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH održane 7. juna ove godine, donesena je odluka o raspodjeli sredstava za niže nivoe vlasti. Riječ je o ukupno 12 miliona maraka, koje kantoni i općine mogu iskoristiti kao oblik financijske podrške budžetima i za finansiranje projekata od značaja za razvoj gradova i općina.

I općine Unsko sanskog kantona su se našle u ovoj raspodjeli, a među njima i općina Sanski Most. To je bio povod i današnjeg sastanka mještana Fajtovaca na kome su učešće uzeli predstavnici lokalne vlasti na čelu sa načelnikom općine Farisom Hasanbegovićem, direktorom Komunalnog fonda Selvirom Korlatom i federalnim zastupnikom Asimom Kamberom.

„Već duži niz godina postoji potreba da se sanira put u Fajtovcima, a problem zbog čega to do sada nije urađeno je cijena jer se radi o jednom tehnički veoma zahtjevnom projektu gdje se moraju odvesti sve površinske vode koje su ugrožavale ovu putnu komunikaciju

Sve to košta oko 400 hiljada maraka i moram se ovom prilikom zahvaliti i ministru Šemsudinu Dediću i premijeru FBiH, Fadilu Novaliću i najbitnije gospodinu Asimu Kamberu, koji je kao federalni poslanik izlobirao ovaj projekat.

Danas smo razgovarali s mještanima da vidimo u kom se dijelu ovaj put može urediti i sanirati. Biće tu , vjerujem, razumjevanja i od Općinskog vijeća, da se kroz rebalans budžeta obezbjede nedostajuća sredstva i da se ovaj put rekonstruiše na radost svih mještana koji žive na ovim prostorima“, istakao je načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

Mještanin Mehmed Carić se ispred mještana sela zahvalio federalnom poslaniku Asimu Kamberu koji se potrudio da obezbjedi sredstva, kao i načelniku Hasanbegoviću od kojeg je sve poteklo. „Ovo će nam dobro doći i očekujemo da se i onaj dio, koji se ne može završiti ove godine, okonča u idućoj godini“, rekao je Cerić.

Dženana Cerić predsjednica Skupštine MZ Fajtovciizrazila je nadu se kako će se ove godine uspjeti realizirati 500 metara, a iduće godine preostali dio puta u istoj dužini. „Zahvaljujemo načelniku Hasanbegoviću i federalnom poslaniku Kamberu što su obezbjedili neophodna sredstva i omogućili realizaciju ovog projekta“, kazala je Cerićeva.

Federalni poslanik, Asim Kamber, istakao je kako je u Sanskom Mostu u proteklom periodu uređen najveći dio infrastrukture. „Iako mnogi koji navrate u Sanski Most cijene da je naš grad napravio značajan napredak u segmentu infrastrukture, mi se ipak ne takmičimo za epitet najuređenijeg grada.

Evidentno je da posljednje dvije godine bilježimo značajne i vidljive rezultate, ali je za nas veoma bitno da se borimo za visok stupanj sinhronizacije potreba i želja naših građana i obaveza koje iz toga proizilaze nas izabranih zvaničnika. Nismo htjeli Fajtovčanima obećati realizaciju ovog projekta sve dotle dok nismo bili sigurni iz kojih će sredstava biti ovaj projekat isfinanciran.

Mi sad ova sredstva Vlade Federacije već imamo transferirana na račun općine. Uvjeren sam da će i općina kroz rebalans budžeta predvidjeti i dodatna sredstva za Fajtovce kako bi se u cjelosti ovaj projekat realizirao.

Na sjednici Parlamenta Federacije BiH na kojoj je rebalansom utvrđen kod za niže nivoe ja sam od premijera Novalića zatražio podršku za projekte u Sanskom Mostu i drugim općinama kantona. Zbog toga se i želim zahvaliti g. Novaliću i svakako i ministru Dediću čije je posredovanje i utjecaj u Vladi Federacije donio značajan broj projekata za naš kanton pa i naš Sanski Most“, kazao je Kamber. Inače, projekat u Fajtovcima samo je jedan u niz koji će se realizirati u narednom periodu u cilju unaprijeđenja infratsrukture i poboljšanja kvaliteta života građana Sanskog Mosta.

 

 

Vlada FBiH osigurala sredstva za Fajtovce

Sanski Most |