VODOSTAJ RASTAO DO 410 CENTIMETARA – TRENUTNO U FAZI OPADANJA

VODOSTAJ RASTAO DO 410 CENTIMETARA – TRENUTNO U FAZI OPADANJA


Nedjelja, 18 Marta, 2018

Tokom protekle noći, uslijed obilnih padavina, došlo je do znatnog rasta vodostaja rijeke Sane i on je rastao gotovo deset centimetara na sat.

U osam sati ujutro vodostaj je iznosio 410 cm, ali je sat kasnije došlo do stagnacije, a potom i do opadanja nivoa vodostaja koji je u 12 sati iznosio 407 cm. U ovome trenutku najviše problema zadaju podzemne i površinske vode koje se akumuliraju na području Krkojevaca i potom otiču prema naselju Mahala, gdje je voda ugrozila i nekoliko kuća.

Na lokalitetu Retka zatekli smo građane koji kopaju odvodne kanale duž ulica kako bi na taj način omogućili da voda oteče, a velike količine vode su se formirale i u Šabića klancu i Krkojevcima. Također, na više mjesta angažovani su pripadnici Civilne zaštite i građani s pumpama kako voda ne bi prodrla u unutrašnjost stambenih objekata.

Prema riječima stručnjaka, u ovome trenutku najveći problem je prezasićenost zemljišta vodom, tako da tlo nije u stanju da primi nove količine padavina. U Civilnoj zaštiti su istakli kako će pratiti odvijanje situacije u narednom periodu i da će ona u najvećoj mjeri zavisiti od vremenskih prilika.

VODOSTAJ RASTAO DO 410 CENTIMETARA – TRENUTNO U FAZI OPADANJA

Sanski Most |