VODOSTAJ SANE DOSTIGAO KRITIČNU TAČKU

VODOSTAJ SANE DOSTIGAO KRITIČNU TAČKU

U toku proteklog dana i noći vodostaj rijeke Sane je, uslijed visokih temperatura i topljenja snijega, značajno rastao, a jutros u 8 sati dostigao je razinu od 383 centimetara, što je za 3 cm više od kritične tačke. Prema poslednjim podacima, vodostaj se i dalje nalazi u fazi rasta iako je on nešto umanjen u odnosu na proteklu noć, kada je Sana rasla po pet i više centimetara po jednom satu.

Ekipa RTV „Sana“obišla je teren i trenutno, najkritičnije stanje je u naselju Mahala, na lokalitetu Šabića klanac i Redak, gdje podzemne i površinske vode mještanima uvijek pričinjavaju velike probleme. Na ovome prostoru ne postoji sistem odvodnih kanala, tako da površinske i podzemne vode obrazuju jezera koja ugrožavaju stambene i druge objekte. Također, kritična situacija je i na području naselja Alagića polje, uz vodotok rijeke Blihe, gdje se rijeka izlila iz korita i ugrozila okolne kuće.

Na području Starog Majdana, Novog Naselja, Kijeva i Zdene također je došlo do izlijevanja lokalnih riječica i potoka, kao i na području još nekoliko mjesta. U Civilnoj zaštiti su nam rekli kako u ovome trenutku nemaju dojava o tome da je voda prodrla u neke od stambenih objekata, a situacija se prati iz sata u sat te će se intervenisati ukoliko bude potrebe.

Također, iz Civilne zaštite su uputili apel svim vlasnicima javnih i privatnih objekata da povedu računa o stanju u kojem se nalaze odvodni kanali i ostala infrastruktura kako bi se prevenirale moguće neželjene posljedice. U ovome trenutku je teško prognozirati kako će se sitauvija razvijati što u najvećoj mjeri zavisi od akzelnih vremenskih prilika.

VODOSTAJ SANE DOSTIGAO KRITIČNU TAČKU

Sanski Most |