VRATA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE OTVORENA ZA SVE ZAINTERESOVANE UČENIKE

VRATA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE OTVORENA ZA SVE ZAINTERESOVANE UČENIKE


Utorak, 18 Aprila, 2023

Unazad posljednjih nekoliko godina, sve manji broj učenika se upisuje u srednje škole. Razloga koji su doveli do takve situacije je mnogo, a sličnu sudbinu dijele skoro sve srednje škole. Među njima i Srednja poljoprivredna škola „Sanus futurum“ u Sanskom Mostu, koju smo danas posjetili. Plan upisa u ovu obrazovnu ustanovu za ovu godinu već postoji, međutim teško je očekivati da se on i ostvari, što je postala standardna prakse već dugi niz godina. Sve je manji broja učenika koji su zainteresirani da se školuju u oblasti agrara, a kako bi ohrabrili sadašnje osnovce da se upišu u ovu školu, krajem aprila i početkom maja pokrenuće veliku promotivnu akciju obilaska osnovnih škola u svim općinama i gardovima u Unsko-sanskom kantonu, gdje će predstaviti zanimanja za koja se budući srednjoškolci mogu školovati. Takođe, biće organizovani i dani otvorenih vrata za zainteresovane učenike i njihove roditelje.

U sklopu škole postoji internat čiji je kapacitet 80 mjesta, kao i kuhinja, pa je time omogućen i adekvatan smještaj za učenike iz drugih sredina. Zbog toga očekuju i ove godine određeni broj učenika iz drugih općina, a bitno je naglasiti da su cijene internatskog smještaja povoljne i neće dođi do njihovog povećanja. Učenicima je omogućena naobrazba u savremeno opremljenim učionicama, a na raspolaganju je ekonomsko dobro u sklopu kojeg se nalazi stočna farma skupa sa sjetvenim površinama, što pruža idealne uslove za izvođenje praktične nastave, što je velika prednost ove škole.

Inače, Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” osnovana je prije 25 godina u saradnji sa švedskom organizacijom SIDA i zamišljena je kao moderna ustanova za obrazovanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Jedan od osnivača bio je sadašnji direktor škole Senad Tičević, i kako kaže, teško mu je zbog sadašnjeg stanja u kojem se škola nalazi, gdje školu pohađa oko 50 učenika. Ipak, i pored svega ne napušta ga optimizam. Spomenimo na kraju da se u ovoj školi učenici edukuju za zanimanja poljoprivredni, veterinarski i ekološki tehničar, te tehničar fitofarmaceut.

VRATA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE OTVORENA ZA SVE ZAINTERESOVANE UČENIKE

Sanski Most |