Zbog vremenskih prilika, te čestih smjena sunčanih i kišnih intervala, šume oko Sanskog Mosta ovih dana su prepune gljiva, pa je u prirodi veliki broj građana koji ih sakupljaju i potom koriste u prehrani. Jedan od najboljih poznavalaca svijeta gljiva na ovim prostorima, književnik i ekolog, Amir Talić, ističe kako treba biti maksimalno oprezan prilikom njihovog branja, jer se jestiva gljiva vrlo lako može zamijeniti za otrovnicu. Prema njegovim riječima, ovo je period godine kada u šumama dospijeva nekoliko jestivih vrsta pečuraka. Prema njegovim riječima, najprisutnije gljive otrovnice u ovdašnjim šumama su muhara i pupavka, koja se smatra jednom od najotrovnijih. Dodaje kako kišno vrijeme može u značajnoj mjeri uticati na izgled gljiva i tako prevariti i iskusnije sakupljače.
Talić ističe kako su gljive u gastronomiji mnogih zemalja veoma važna prehrambena namirnica i žali zbog toga što se kod nas ne vodi dovoljno računa o edukaciji građana, kada se radi o njihovom sakupljanju ili prehrani. „Kod branja gljiva postoji nekoliko važnih preporuka, a jedna je da se gljiva uvijek siječe nožem pri korijenu i da se čisti na licu mjesta, u šumi. Svako gaženje gljive je uništavanje njihove reprodukcije, a danas imamo i nesavjesne pojedince koji odlaze u šumu i skrnave prirodu tako što bacaju i ostavljaju iza sebe smeće“, dodaje Talić. Kao primjer ističe Sloveniju, gdje je gljivarstvo jedna vrsta tradicije, te okuplja čitave porodice koji odlaze u šume, zajedno beru gljive i uživaju u čarima prirode.