ZA IZGRADNJU KANALIZACIJE U ZDENI 100. 000 KM

ZA IZGRADNJU KANALIZACIJE U ZDENI 100. 000 KM


Četvrtak, 2 Augusta, 2018

Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje Unsko-sanskog kantona svake godine vrši raspodjelu sredstava iz ekoloških naknada. Radi se o finansijskim sredstvima s kojima se finansiraju ekološki projekti, a juče su u Bihaću potpisani sporazumi o dodjeli grant sredstava općinama Sanski Most i Ključ.

Kantonalni ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Jasmin Burnić, i načelnici Sanskog Mosta i Ključa, Faris Hasanbegović i Nedžad Zukanović, potpisali su Sporazume o dodjeli granta za implementaciju projekata koji se odnose na unapređenje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša. Pomenuta sredstva biće uložena u dva veoma važna infrastrukturna projekta. Tako je Sanskom Mostu dodijeljen iznos od 100. 000 maraka s kojim će se finansirati nastavak izgradnje kanalizacionog sistema u Prvomajskoj ulici, naselje Zdena, dok će u općini Ključ iznos od 15. 000 maraka poslužiti u svrhu sufinansiranja projekta izgradnje kanalizacione mreže u naselju Biljani.

Kako je istakao načelnik Hasanbegović, općina Sanski Most ova sredstva uložiće u jedan od najznačajnijih projekata iz zaštite okoliša posljednjih godina, a radi se o milionskom projektu koji se ne može provesti bez pomoći viših nivoa. Implementacijom navedena dva projekta u općini Ključ i općini Sanski Most, dat je doprinos na unapređenju komunalne infrastrukture kojom će se unaprijediti stanje okoliša i kvaliteta življenja u ove dvije lokalne zajednice. Inače, Unsko-sanski kanton je jedini u Federaciji BiH, koji vrši raspodjelu prikupljenog novca iz ekoloških naknada.

Ministarstvo građenja , prostornog uređenja i zaštite okoliša ove godine iz ekoloških naknada raspolaže sa nešto više od  milion i sto hiljada maraka i biće podijeljene na različite projekte energetske efikasnosti, zbrinjavanja otpadnih voda te drugih ekoloških akcija. Javni poziv za korištenje sredstava iz ekoloških naknada otvoren je do 20. augusta, a za razliku od ranijih godina, općine umjesto jednog mogu aplicirati sa tri projekta.

ZA IZGRADNJU KANALIZACIJE U ZDENI 100. 000 KM

Sanski Most |