ZAHVALNOST VAKIFIMA NA OBNOVI DŽAMIJE

ZAHVALNOST VAKIFIMA NA OBNOVI DŽAMIJE


Srijeda, 25 Jula, 2018

Svečano je jučer bilo u džematu Vrhpolje, gdje je organizovana prigodna svečanost kojom prilikom su uručene zahvalnice vakifima koji su donirali sredstva za obnovu i rekonstrukciju mjesne džamije. Inače, ovaj događaj je organizovan u sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani Vrhpolja“ koja je trajala tri dana.

Ovaj događaj uveličali su direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH, Nezim ef. Halilović Muderis, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most kao i općinski načelnik, Faris Hasanbegović. U pratnji domaćina i mještana Vrhpolja najprije je upriličena posjeta šehidskom mezarju Hrustovo Vrhpolje gdje je proučena fatiha za sve šehide i žrtve agresije iz 1992. godine. Nakon toga u vrhpoljskoj džamiji upriličena je svečanost u okviru koje je predavanje održao Nezim ef. Halilović Muderis. Tom prilikom uručene su vakufname svim vakifima koji su vlastitim sredstvima doprinijeli da se obnovi ovaj vjerski objekat. Prije izvjesnog vremena pokrenuta je akcija kako bi se realizirao cijeli projekat i u nju se uključio izuzetno veliki broj Vrhpoljčana.

Prikupljeno je 74 hiljade maraka čime su nadmašena očekivanja organizatora, pa se ovim sredstvima pristupilo obnovi i uređenju spoljašnjosti i unutrašnjosti džamije i imamske kuće, a urađena je i još jedna šerefa na munari ovog vjerskog objekta. Ovom prilikom istaknuto je kako se radi o jedinstvenoj akciji koja može biti primjer drugim džematima u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Nakon što je okončana svečanost u mjesnoj džamiji, za goste i mještane Vrhpolja organizirana je zajednička večera na lokalitetu šume Galaja čime se još jednom dokazalo da su Vrhpoljčani složni i gostoljubivi domaćini.

Inače, manifestacija Dani Vrhpolja biće okončana večeras velikim druženje i zabavnim programom za sve goste.

ZAHVALNOST VAKIFIMA NA OBNOVI DŽAMIJE

Sanski Most |