ZAPOČELA BERBA GROŽĐA U VINOGRADU TATAREVIĆ

ZAPOČELA BERBA GROŽĐA U VINOGRADU TATAREVIĆ


Ponedjeljak, 18 Septembra, 2023

Započela je berba grožđa u vinogradu na području sela Kruhari, koji pripada preduzeću „Vinarija Tatarević“. Iako je godina, zbog loših vremenskih prilika, bila izrazito nepovoljna, rezultati berbe ipak neće izostati. Miroslav Draganović, direktor ovoga preduzeća, kaže kako vremenske prilike nisu išle na ruku razvoju grožđa, zbog čega je i sezona berbe malo okasnila. Prinosi će biti nešto manji nego prošle godine, ali raduje da su plodovi sočni i ukusni, što garantuje dobar kvalitet ovogodišnjeg vina.

Podsjetimo da je posao s vingradarstvom započeo Isak Tatarević, koji već dugi niz godina živi i radi u Austriji, a kapital zarađen tamo investirao je u posao sa vinovom lozom. U vingradima uzgajaju sorte šerdone i merlo, koje se redovno održavaju i njeguju, a od grožđa se pravi kvalitetno stono vino koje je već dobijalo brojne nagrade i priznanja. Tatarević kaže kako se niti u jednom trenutku nije pokajao zbog poslovne investicije. Planovi u budućnosti su, pored vinove loze i proizvodnje vina, vezani i za razvoj seoskog turizma.

Inače, Tatarević je dugo vremena bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je proveo cijeli radni vijek. U Austriji posjeduje firmu za transport, ali se na nagovor austrijskih prjatelja odlučio na ulaganja u vinogradarstvo.Svoju ideju potom je pretočio u djelo, a na lokalitetu vinograda podigao je i veleljepni objekat u kojem je smješteno postrojenje za preradu grožđa i proizvodnju vina. Iako je vinogradarstvo na ovim prostorima zapostavljena poljoprivredna grana, istorijski podaci govore da se još za vrijeme Austrougarske Monarhije pokušalo unaprijediti i omasoviti vinogradarsku proizvodnju.   Inače, Tatarevićev vinograd je daleko najveći i jedan od tek nekolicine vinograda na prostoru Unsko sanskog kantona.

ZAPOČELA BERBA GROŽĐA U VINOGRADU TATAREVIĆ

Sanski Most |