ZAPOČELO ZAPRAŠIVANJE KOMARACA


Ponedjeljak, 4 Juna, 2018

Na području općine Sanski Most danas je započelo zaprašivanje protiv komaraca sa zemlje, a ovaj tretman obavlja se u dvije faze.

Prva faza se sprovodi u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, te druga faza, koja će se sprovesti u večernjem terminu. Akciju zaprašivanja sprovodi preduzeće za sanitarno-ekološku zaštitu „Eko-bel“ iz Laktaša, a radnici ovog preduzeća tokom današnjeg dana obilaze cijelu teritoriju općine Sanski Most, te obavljaju tretman uništavanja komaraca sa zemlje.

Prvo zaprašivanje obavlja se u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, i to je larvicidni tretman,  a u večernjem terminu od 19:45 do 23:00 sata obavlja se tretman suzbijanja odraslih formi. Na osnovu prethodno utvrđenog plana, akciju sprovodi sedam mobilnih ekipa na teritoriji općine, te je upućen apel građanima, a posebno pčelarima, da poduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se prvenstveno sastoje u natkrivanju pčelinjih društava sa kartonom, najlonom ili nekim drugim priručnim sredstvima, koji će pružiti adekvatnu zaštitu.

Predstavnici općinske inspekcije i službe civilne i protivpožarne zaštite pružaju podršku u provođenju ovih aktivnosti, te su istovremeno zaduženi za stručni nadzor nad sprovođenjem sistemske dezinsekcije terena. Inače, toplo i vlažno vrijeme svake godine pogoduju razvoju komaraca, koji građanima mogu stvoriti velike probleme. Zbog toga se sprovode redovne akcije zaprašivanja komaraca, kako bi se u određenoj mjeri suzbila njihova pojava. Sistematske akcije se sprovode dvofazno, prvo se vrši larvicidni tretman a nakon toga tretman suzbijanja odraslih formi.

Larvicidni tretman ima za cilj sprečavanje razvoja insekta, a nakon larvicidnog tretiranja slijedi zaprašivanje odraslih formi. Za ovu aktivnost iz budžeta općine je izdvojeno 35. 000 maraka.

 

 

 

 

 

 

 

ZAPOČELO ZAPRAŠIVANJE KOMARACA

Sanski Most |