ZASJEDAO OPĆINSKI ODBORA SDA Podrška Rebalansu budžeta i novim projektima

ZASJEDAO OPĆINSKI ODBORA SDA Podrška Rebalansu budžeta i novim projektima


Ponedjeljak, 23 Jula, 2018

Na 13. redovnoj sjednici Općinskog odbora SDA Sanski Most, članovi najvišeg organa ove stranke upoznati su od strane Predsjednika ove organizacije sa aktualnom političkom situacijom na području USK-a i viših nivoa vlasti…

Data je puna podrška rukovodstvu stranke SDA i predstavnicima u oba doma Parlamenta Federacije u donošenju Zakona o izbornim jedinicama, kojim bi se otklonila moguća postizborna blokada implementacije vlasti na nivou Federacije i države BiH u cjelini. Načelnik općine Faris Hasanbegović, prisutne je upoznao sa Rebalansom općinskog budžeta koji će se uskoro naći na sjednici Općinskog vijeća.

„Svi ekonomski i fiskalni parametri na našoj općini su pozitivni, nikada do sada nismo ostvarili ovoliku procentualnu realizaciju punjenja budžeta u prvih šest mjeseci, i to je razlog da smo se opredijelili da Općinskom vijeću ponudimo Rebalans budžeta za 2018. godinu. Neki neporezni prihodi su u šest mjeseci ostvareni u omjeru u kojem su ostvareni u cijeloj prošloj godini. A, ujedno smo ostvarili i neke nepredviđene prihode sa viših nivoa i iz programa UNDP-a, koji nas obavezuje da ih rebalansiramo i prikažemo kroz budžetske kodove kako bi njihova potrošnja bila zakonita i transparentna“, istakao je načelnik Hasanbegović u svome izlaganju.

„Večeras su nam prezentirani rezultati aktivnosti naše administracije i općinskog načelnika Hasanbegovića koji su rezultirali povećanjem privrednih aktivnosti na području Sanskog Mosta, ali i povećanim intenzitetom infrastrukturnih projekata. To se odrazilo i na punjenje budžeta, neporezni prihodi su rasli i načelnik je predložio rebalans budžeta. Način na koji se distribuiraju budžetska sredstva je zadovoljavajući jer se ona ponovo vraćaju građanima kroz realizaciju projekata koje su oni ocjenili prioritetnim.

Ovakav način rada Općinski odbor SDA je jednoglasno podržao“, istakao je Sanel Mahić, član OO SDA i kantonalni poslanik.Osim zahvalnosti ministru u Vladi Federacije BiH Šemsudinu Dediću, koji je pomogao u realizaciji programa prevencije od poplava i uređenja oštećene infrastrukture, Hasanbegović se zahvalio i predstavnicima SDA Sanskog Mosta na višim nivoima: federalnom zastupniku Asimu Kamberu i Sanelu Mahiću na kantonalnom nivou. Načelnik Hasanbegović je u svom izlaganju istakao i doprinos kantonalnog ministra Jasmina Burnića i dvoje zastupnika SBB-a u Skupštini kantona Merise Šušić i Admira Mešanovića.

Članovi Općinskog odbora SDA, bili su jedinstveni u stavu da se kompletan iznos povećanih prihoda u budžetu rasporedi u mjesne zajednice kako bi se započeti projekti u cjelosti realizirali i predvidjeli novi kroz program Komunalnog fonda.

Osim uređenja Omladinskog naselja u samom centru će se realizirati sanacija prometnice u naselju 17. VKB, prve dvije faze uređenja Bulevara 7. Korupusa sa kompletnom infrastrukturom, značajan broj projekata u Zdeni, zatim projekti u Fajtovicma, Skucanom Vakufu, Kamengradu, Starom Majdanu, Šehovicma, Kruharima, Sasini i mnogi drugu projekti za koje je raspisana procedura izbora izvođača.

ZASJEDAO OPĆINSKI ODBORA SDA Podrška Rebalansu budžeta i novim projektima

Sanski Most |