ZAVRŠENA ELEKTRIFIKACIJA „GALAJE“

ZAVRŠENA ELEKTRIFIKACIJA „GALAJE“

Ovih dana završeni su svi radovi na elektrifikaciji Memorijalnog centra „Galaja“. U prisustvu predstavnika Općine Sanski Most i Mjesne zajednice Vrhpolje, koji su bili inicijatori cijelog projekta, izvršen je tehnički prijem radova, a svečano puštanje u rad novoizgrađene elektro mreže biće upriličeno u subotu, u sklopu ovogodišnje manifestacije Galaja.

Prije dvije godine od strane Općinskog vijeća Sanski Most usvojen je Regulacioni plan Memorijalnog centra „Galaja“, kojim je predviđeno da se ovo područje dodatno uredi i upotpuni novim sadržajima.  Na ovoj lokaciji do sada je izgrađena spomen soba, kao i bina na kojoj se održava centralna manifestacija, prošle godine je izgrađen vodovod, dok će za ovogogodišnju manifestaciju svečano u rad biti puštena novoizgrađena elektro mreža.

Regulacionim planom u narednom periodu predviđa se proširenje postojećih objekata, izgradnja novih objekata za smještaj, uređenje zelenih površina, pješačkih staza, parking prostora, ali i ostalih pratećih sadržaja. Jedan od glavnih inicijatora izrade Regulacionog plana Memorijalnog centra Galaja bio je Senad Kljajić, nosilac „Zlatnog ljiljana“, ratni oficir Armije RBiH i brigadir u penziji.

Lokalitet Galaje, koji se nalazi na području mjesne zajednice Vrhpolje, u novijoj historiji našeg grada postalo je simbol odbrambeno-oslobodilačkog rata, te mjesto održavanja tradicionalne manifestacije na kojoj se u poslijeratnom periodu svake godine obilježavaju dani stradanja i otpora na području općine Sanski Most. Iz tog razloga, pokrenuta je inicijativa da se izradi okvirni dokument Regulacionog plana, kojm će se ovaj prostor uobličiti u jednu cjelinu, kako bi na taj način postao prepoznatljiv i dotupan budućim posjetiocima i naraštajima. Naredne subote na ovom mjestu biće obilježena dvadeset i peta godišnjica Dana otpora na području općine Sanski Most, gdje se kao i svake godine očekuje prisustvo velikog broja visokih zvanica, kao i drugih gostiju i građana općine Sanski Most i susjednih općina.

ZAVRŠENA ELEKTRIFIKACIJA „GALAJE“

| Sanski Most |