ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA


Ponedjeljak, 4 Decembra, 2017

U prisusutvu velikog broja zainteresovanih građana, u sali Općinskog vijeća održana je završna javna rasprava o nacrtu budžeta općine Sanski Most za 2018. godinu, i nacrtu odluke o osnivanju općinske Turističke zajednice.

Nakon što su pomenuti materijali usvojeni na Općinskom vijeću, upućeni su u proceduru javne rasprave, a pored zainteresovanih građana, centralnoj, ujedno i završnoj javnoj raspravi na nivou općine, prisustvovali su predstavnici mjesnih zajednica i različitih organizacija, kao i vijećnici Općinskog vijeća. U međuvremenu, svi materijali dostavljeni su mjesnim zajednicama na području općine, te je ostavljena mogućnost njihovim predstavnicima da organizuju pojedinačne javne rasprave za svaku mjesnu zajednicu, te da dostave svoje prijedloge na ponuđene nacrte. Kao što je bilo i očekivano, najviše rasprave izazvao je nacrt budžeta općine Sanski Most za iduću godinu. Na početku rasprave, od strane općinskog načelnika Farisa Hasanbegovića, i načelnice općinske službe za finansije, trezor i zajedničke poslove, Ermine Hrnčić, predočene su glavne karakteristike utvrđenog nacrta, a nakon toga je otvorena diskusija tokom koje su prisutni građani imali priliku iznijeti svoje prijedloge i primjedbe.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Sanski Most je na trinaestoj redovnoj sjednici održanoj 31. oktobra usvojilo nacrt budžeta za narednu godinu, koji je planiran u iznosu od 10. 998. 458 KM, a na istoj sjednici zaključeno je da se provede javna rasprava u trajanju od 30 dana. U proteklom periodu, uz centralnu, održano je devet javnih rasprava u mjesnim zajednicama, tokom kojih su svi zainteresovani imali mogućnost da svojim usmenim prijedlozima daju doprinos u donošenju što kvalitetnijeg dokumenta, kao i da svoje prijedloge naknadno dostave u pisanoj formi nadležnim općinskim službama.

Svi pristigli prijedlozi biće uzeti u razmatranje, tako da se očekuje da općinski budžet za narednu godinu bude usvojen do kraja tekuće kalendarske godine, do kada bi trebala biti zakazana i naredna sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će sanski vijećnici raspravljati o konačnoj verziji općinskog budžeta za 2018. godinu, uz mogućnost dodatnog amandmanskog djelovanja na predloženi dokument.

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA

Sanski Most |