ZAVRŠENI „DANI POLJOPRIVREDE 2019“

ZAVRŠENI „DANI POLJOPRIVREDE 2019“


Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2019

Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim poljoprivrednim proizvođačima za ovu godinu, u proteklu subotu završena je ovogodišnja manifestacija „Dani poljoprivrede 2019“. Podsjećamo da je ova manifestacija nastavljena nakon šest godina pauze, i kao takva ima za cilj prezentaciju poljoprivrednog sektora, te promociju agrarne proizvodnje i stočarstva na području općine Sanski Most. U sklopu ovogodišnje manifestacije održana je izložba poljoprivrednih proizvoda pod nazivom „Domaće je najbolje“, te sajam krupne stoke. Manifestacija je okončana druženjem koje je priređeno za sanske poljoprivrednike te dodjelom priznanja i nagrada najuspješnijima. Dodijeljeno je 19 nagrada, 12 zahvalnica i jedna plaketa.

U kategoriji uzgoja muznih krava nagradu za prvo mjesto osvojio je Dževad Kurbegović, vlasnik farme „Milkfarm“ iz Kijeva, drugo mjesto pripalo je Ismetu Kaziću, vlasniku farme „Agromilk“ iz Čaplja, a nagrada za treće mjesto dodijeljena je Ademu Biščeviću. Nasuf Pašić osvojo je prvu nagradu u kategoriji uzgoja steonih junica, drugi mjesto pripalo je Uzejiru Mehiću, vlasniku farme „Mehić“, dok je trećeplasitrani bio Samir Kumalić, vlasnik farme „Kumalić“. U kategoriji uzgoja bikova prvo mjesto pripalo je Adisu Omiću, vlasniku farme „Omić“ iz Lužana. Mirnes Musić, vlasnik farme „Zeko“ iz Kruhara osvojio je prvo mjesto u kategoriji uzgoja rasplodnih ovaca, nagrada za drugo mjesto dodijljena je Almiru Mujkanoviću, a treće mjesto osvojio je Vladimir Glamočanin. Nagrada je dodijeljena i Emsudu Horozoviću, vlasniku farme „Horozović“ iz Fajtovaca, za postignut uspjeh u uzgoju muznih krava i proizvodnji kravljeg mlijeka. Inače, ova farma zapošljava osam radnika u stalnom radnom odnosu, a prošle godine je proizvela preko 200 000 litara mlijeka. Za uspješan rad u uzgoju muznih krava i proizvodnji kravljeg mlijeka, nagrada je dodijljena i Enesu Tatareviću, vlasniku farme „Tatarević“ iz Fajtovaca, koja je prije tačno deset godina registrovana i od tada bilježi odlične rezultate. Nagrada je uručena i Uzejiru Mehiću, vlasniku nedavno otvorene farme „Mehić“ u Skucanom Vakufu, koja je trenutno prva i jedina farma na području općine Sanski Most koja ispunjava sve uslove i propise koje zahtijevaju EU standardi za proizvodnju mlijeka. Nagrada za postignut uspjeh u pčelarstvu uručena je Admiru Ceriću, članu udruženju pčelara „Sana-med“ iz Sanskog Mosta. Proglašena su i najuspješnija poljoprivredna udruženja, kojima su ovom prilikom dodijeljene i nagrade, a to su: udruženja poljoprivrednika „Lukavačka polja“ Lukavice, „Modra“, „Skucani Vakuf – Gorice“, „Galaja“ Vrhpolje i udruženje poljoprivrednika „Povrtlar“ iz Sanskog Mosta. Nagrade za uspješnu saradnju i doprinos u realizaciji programa poljoprivredne proizvodnje dodijeljene su i Enesu Bahtiću, Enesu Kobašliću, Mujesiri Alibašić, Hami Biščeviću i Vehbiji Okčiću.

Općini Sanski Most dodijeljena je zahvalnica za uspješnu saradnju i doprinos ukupnom razvoju poljoprivrednog i ruralnog sektora, a zahvalnice su dodijeljene i ustanovama i kolektivima sa područja općine, među kojima su: Javno preduzeće “Veterinarska stanica“, „Veterinarska stanica „Dr. Imširević“, Radio-televizija „Sana“, Javno-komunalno preduzeće „Sana“, Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, a posebna plaketa uručena je i Fajki Malovčiću, predsjedniku Skupštine SLUP-a. Veoma uspješan organizator ovogodišnje manifestacije „Dani poljoprivrede“ bio je Savez lokalnih udruženja poljoprivrednika Sanski Most, a generalni pokrovitelj Općina Sanski Most.

ZAVRŠENI „DANI POLJOPRIVREDE 2019“

Sanski Most |