ZAVRŠNE PRIPREME ZA MANIFESTACIJU „GALAJA 2017“

ZAVRŠNE PRIPREME ZA MANIFESTACIJU „GALAJA 2017“


Ponedjeljak, 29 Maja, 2017

U sklopu priprema za 25. po redu manifestaciju Galaja, koja se održava u znak sjećanja na pružanje otpora daleko nadmoćnijem agresoru u prvim danima proteklog rata, ovih dana vrše se posljednje pripreme na uređenju ovog područja, s ciljem da se ovogodišnja tradicionalna manifestacija na što svečaniji i dostojanstveniji način obilježi.

Mjesna zajednica Vrhpolje i općina Sanski Most u proteklom periodu poduzeli su niz aktivnosti kako bi se ovaj prostor, koji ima veliki historijski značaj ne samo za Sanski Most nego i šire područje dodatno uredio i obogatio novim sadržajima. Nakon što je dovedena voda, nedavno su urađeni svi poslovi vezani za elektrifikaciju, a trenutno se izvode završni građevinski radovi s kojima će do početka manifestacije, Memorijalni centar „Galaja“ poprimiti sasvim novi izgled. Tim povodom ovaj lokalitet obišli su predstavnici općine i mjesne zajednice, gdje su još jednom uputili poziv građanima sanske i susjednih općina da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovogodišnje manifestacije. Inače, ovogodišnji program manifestacije Galaja u velikoj mjeri je prilagođen mjesecu Ramazanu, te su s toga organizatori odlučili upriličiti i veliki iftar na otvorenom za sve posjetioce.

Lokalitet Galaje, koji se nalazi na području mjesne zajednice Vrhpolje, u novijoj historiji našeg grada postalo je simbol odbrambeno-oslobodilačkog rata, te mjesto održavanja tradicionalne manifestacije na kojoj se u poslijeratnom periodu svake godine obilježavaju dani stradanja i otpora na području općine Sanski Mos. Ove godine, programom obilježavanje predviđeno ja da manifestacija traje nekoliko dana, a zvanični početak je 31. maj, dok će završna centralna svečanost biti održana 03. juna.

ZAVRŠNE PRIPREME ZA MANIFESTACIJU „GALAJA 2017“

Sanski Most |