„ZIMSKA ČAROLIJA“ POČINJE 20. DECEMBRA

„ZIMSKA ČAROLIJA“ POČINJE 20. DECEMBRA


Srijeda, 13 Decembra, 2017

Praznična atmosfera polako stiže u Sanski Most. Realizacija prvog prazničnog festivala pod nazivom „Zimska čarolija“ dobila je svoje finalne konture. Organizacioni odbor festivala juče je objavio zvanični program koji obiluje bogatim kulturno-zabavnim sadržajima.

Sanska zimska čarolija počinje 20. decembra i trajaće do 10. januara naredne godine. Glavna gradska ulica Prijedorska, za vrijeme trajanja festivala prvi put će biti pretvorena u korzo, koji će raditi od 18 sati pa do ponoći. Tokom festivala svakodnevno će u glavnoj ulici biti raspoređeni ulični prodavači koji će građanima nuditi razne delicije, hranu, domaće kolače, tople napitke, kao i rukotvorine, te će svaku noć biti posebna sniženja u buticimna i trgovačkim radnjama. Organizatori su ove godine posebnu pažnju posvetilo najmlađima za koje su osmišljene brojne aktivnosti.

Mali park na Zdeni biće dom velikog luna parka i dječijeg vašara, a pored toga naše najmlađe sugrađane zabavljaće maskote nekih od najpoznatijih crtanih likova. U sklopu prazničnog festivala, između ostalog, biće upriličen događaj pod nazivom „Noć najboljih“, u sklopu kojeg će načelnik općine organizovati prijem za najbolje učenike sanskih osnovnih i srednjih škola, koji su ostvarili najbolje rezultate na školskim takmičenjima u toku godine. Za vrijeme festivala, u organizaciji Udruženja obrtnika općine Sanski Most, od 22. do 31. decembra, u gradskom parku na Trgu oslobodilaca, održaće se novogodišnji sajam obrta i male privrede.

Sajam će imati izložbeno-prodajni karakter, a izlagači će imati priliku da posjetiocima predstave svoje domaće proizvode koji su proizvedeni u vlastitim proizvodnim pogonima. Također, programom je predviđeno i održavanje svečanog božićnog koncerta, koji će se održati 23. decembra u prostoru Starog hotela – Zlatna dolina. Ovaj događaj organizuju Centar za izgradnju mira i Međureligijsko vijeće, a na koncertu će nastupiti članovi multireligijskog hora „Harmonija“, zatim Teatar „Život“, dječiji hor „Melodi“ i hor „Ameno“ iz Prijedora.

U prostoru gradske galerije u Prijedorskoj ulici, od 24. do 31 decembra održaće se sajam ženskog poduzetništva na kojem učestvuje svih devet udruženja žena iz Sanskog Mosta, a ovom prilikom njihove članice će izložiti svoje proizvode, napravljene po tradicionalnoj recepturi. 25. decembar je rezervisan za Veče dijaspore, kao poklon sanskih privrednika sugrađanima na privremenom radu u dijaspori. Na ovom događaju, koji će se održati na platou ispred kina Sana, nastupiće nekoliko folklornih društava uz bogat kulturno-zabavni program.

Od ostalih događaja izdvaja se projekcija filma za najmlađe pod nazivom Ledena kraljica, zatim proslava dječije nove godine 29. decembra u malom gradskom parku koji će biti pretvoren u luna park, uz kulturno-zabavni program i nastup sanskih dječijih horova, kao i neizostavno druženje sa Djeda Mrazom i podjelom slatkiša.

U sklopu festivala Zimska čarolija održaće se i niz koncerata, različitih muzičkih i sportskih događaja, a svakako centralni događaj biće tradicionalni doček Nove godine na na Trgu oslobodilaca. Organizatori festivala su Općina Sanski Most i „RTV Sana“, uz podršku i saradnju velikog broja sanskih privrednika.

„ZIMSKA ČAROLIJA“ POČINJE 20. DECEMBRA

Sanski Most |