ZLATNE MEDALJE ZA SANSKI MED

 ZLATNE MEDALJE ZA SANSKI MED


Četvrtak, 14 Septembra, 2017

Sanski pčelar, Enes Bahtić, osvojio je četiri zlatne i jednu srebrnu medalju na nedavno održanom 12. internacionalnom sajmu meda “Medena Tuzla”, koji je održan u pomenutom gradu, te proglašen za najuspješnijeg proizvođača meda na ovom prestižnom događaju. Inače, ovaj pčelar za kvalitet svoga meda svake godine osvaja vrijedne nagrade i priznanja, a ove godine kaže kako je to ostvario u izuzetno jakoj konkurenciji. “Osvojio sam zlatne medalje za livadski, cvijetni, šumski i kestenov med u konkurenciji oko 150 učesnika iz petnaest evropskih zemalja .

Kvalitet meda je laboratorijski testiran na Veterinarskom fakultetu u Tuzli.”, istakao je Bahtić. Dodaje kako je za bavljenje pčelarstvom neophodna kontinuirana edukacija i primjena savremenih metoda i dostignuća u ovoj oblasti.   Na svom imanju u selu Čaplje, te na još nekoliko lokacija, ovaj vrijedni pčelar posjeduje preko 170 pčelinjih društava .

Pčelarstvom se bavi punih dvadeset godina, a ljubav prema pčelarstvu, kako kaže, naslijedio je od roditelja koji su se također bavili ovim zanimanjem. Za pčelarstvo je, kako ističe, potrebno puno rada i truda, ali još više ljubavi.”Ova godina je bila izuzetno teška za pčelare zbog dugog sušnog perioda koji je onemogućio kvalitetnu ispašu pčela. Pčelari se danas susreću s brojnim poteškoćama i potrebna im je podrška kako bi prebrodili sadašnju tešku ekonomsku situaciju.”, kaže Bahtić.

 

 

 

 

 

 

 ZLATNE MEDALJE ZA SANSKI MED

Sanski Most |