ZLOČIN KOJI SJEĆA I OPOMINJE

ZLOČIN KOJI SJEĆA I OPOMINJE


Ponedjeljak, 8 Jula, 2019

Ispred spomen obilježja u blizini ušća rijeke Dabar u Sanu, obilježena je 27. godišnjica zločina počinjenog nad devetnaest logoraša koji su 1992. godine, transportovani iz Sanskog Mosta u logor Manjača. Organizator ovog događaja bilo je općinsko udruženje logoraša, a ovom činu su prisustvovali predstavnici općinske vlasti, bivši logoraši, porodice stradalih logoraša te drugi građani. Na pomenutom lokalitetu okupio se značajan broj građana, a gosti ovoga događaja bili su članovi Udruženja logoraša „Bijeljina-Janja“, koji su prisustvovali obilježavanju, a prije toga su posjetili i obišli Sanski Most.

Na ovom mjestu evocirane su uspomene na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na ovim prostorima BiH tokom agresije. Prilikom transporta, u prenatrpanoj kamionskoj prikolici, uslijed nedostatka vazduha i dehidracije, ugušilo se devetnaest nevinih ljudi. Prema izjavama svjedoka ovoga zločina, u kamionskoj prikolici koja je hermetički bila zatvorena ceradom, ponestalo je kiseonika, što je uzrokovalo patnju i smrt nevinih ljudi koji su danima prije toga bili podvrgnuti neljudskom postupanju, mučenju i zloostavljanju. U nastojanju da se zametu tragovi zločina, tijela su pokopana na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu. Jedan od preživelih svjedoka zločina bio je i Osman Botonjić koji sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Botonjić je autor knjige „Put do Manjače“ u kojoj je opisao logoraške dane provedene u sanskim zatvorima i logorima, kao i u pomenutom logoru.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Udruženja logoraša „Bijeljina-Janja“, Mehmed Đezić i predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, Osman Talić. Načelnik Općine Sanbski Most, Faris Hasanbegović, naglasio je da je istina o zločinima samo jedna i da je svi kao takvu moraju prihvatiti. Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje, te se učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetili stradalih logoraša. Prije 15 godina,iz masovne grobnice koja je pronađena na ovom mjestu, ekshumirana su tijela logoraša, a u blizini je potom podignuto je spomen obilježje koje sjeća i opominje na ovaj strašni zločin.

ZLOČIN KOJI SJEĆA I OPOMINJE

Sanski Most |