ZLOČIN NAD PORODICOM ALIBEGOVIĆ NIKADA NE ZABORAVITI

ZLOČIN NAD PORODICOM ALIBEGOVIĆ NIKADA NE ZABORAVITI


Srijeda, 1 Augusta, 2018

U zaseoku Budim, selo Lukavice kod Sanskog Mosta, danas je obilježena 26. godišnjica zločina kojeg su srpske snage počinile nad 14 članova porodice Alibegović. Prigodnim vjerskim programom obilježena je godišnjica stradanja ove porodice i radi se o jednom od od najstrašnijih zločina koji su se tokom ratnih godina desili na području sanske općine.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodice Alibegović, mještani te predstavnici vjerskog i društveno političkog života. Kako je rečeno na današnjem skupu, koji je organiziran kod spomen obilježja podignutom u čast stradalih Alibegovića, oni su 1. augusta 1992. godine na prevaru odvedeni do potoka Hatiraj gdje su brutalno ubijeni i ostavljeni. Dan poslije, pronašli su ih članovi porodice i mještani, te ukopali tijela koja su nakon rata ekshumirana i dostojanstveno ukopana .

Na ovom mjestu ubijeno je 14 nedužnih ljudi istog prezimena i jasna je bila namjera da se s lica zemlje fizički zbriše jedna porodica. Šta je to drugo nego genocid i etničko čišćenje, to je potpuno jasno, istaknuto je ovom prilikom. U znak sjećanja na nevine žrtve, na mjestu zločina u Budimu je podignuta spomen česma i fontana. Prisutne delegacije su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odale počast nedužnim žrtvama.Ovim putem upućen je poziv pravosudnim institucijama da napokon počnu raditi svoj posao kako bi žrtve dobile, ako ništa barem vječni smiraj, a njihove porodice moralnu satisfakciju.

ZLOČIN NAD PORODICOM ALIBEGOVIĆ NIKADA NE ZABORAVITI

Sanski Most |