ZLOČIN U BUDIMU NIKAD NE ZABORAVITI

ZLOČIN U BUDIMU NIKAD NE ZABORAVITI


Utorak, 1 Augusta, 2017

U zaseoku Budim, selo Lukavice kod Sanskog Mosta, danas je obilježena 25. godišnjica zločina kojeg su srpske snage počinile nad 14 članova porodice Alibegović. Prigodnim vjerskim programom obilježena je godišnjica stradanja ove porodice, inače jednog od najstrašnjih zločina koji su se tokom ratnih godina desili na području sanske općine.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodice Alibegović, mještani te predstavnici društveno političkog života. Kako je rečeno na današnjem skupu, koji je organiziran kod spomen obilježja podignutom u čast stradalih Alibegovića, oni su 1. augusta 1992. godine na prevaru odvedeni do potoka Hatiraj gdje su brutalno ubijeni i ostavljeni. Dan poslije, pronašli su ih članovi porodice i mještani, te ukopali tijela koja su nakon rata ekshumirana i dostojanstveno ukopana u haremu lukavičke džamije.

„Na ovom mjestu ubijeno je 14 nedužnih ljudi istog prezimena i jasna je bila namjera da se s lica zemlje fizički zbriše jedna porodica. Šta je to drugo nego genocid i etničko čišćenje, to je potpuno jasno.“, istakao je načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović. U znak sjećanja na nevine žrtve u Budimu je podignuta spomen česma i fontana.

Ovim putem upućen je poziv pravosudnim institucijama da napokon pođu raditi svoj posao kako bi žrtve dobile, ako ništa barem vječni smiraj, a njihove porodice barem moralnu satisfakciju.

 

ZLOČIN U BUDIMU NIKAD NE ZABORAVITI

Sanski Most |