ZLOČINI KOJI SE NIKADA NE SMIJU ZABORAVITI


Četvrtak, 31 Maja, 2018

Okupljanjima u Hrustovu i Vrhpolju danas je obilježena 26. godišnjica od početka napada srpskih snaga na ovaj dio sanske općine i stradanja civilnog stanovništva.

S ovog dostojanstvenog događaja upućena je poruka da se zločini nikada ne smiju zaboraviti i da njihovi naredbodavci i počinioci moraju biti privedeni licu pravde. Kraj maja i početak juna 1992. godine crnim slovima su upisani u historiju Sanskog Mosta. Prije 26 godina počeo je crni i krvavi period za Bošnjake iz Hrustova, Begića, Kenjara i ostalih zaseoka ove mjesne zajednice, te susjedne Mjesne zajednice Vrhpolje.  Tog 31. maja 1992. godine JNA i paravojne formacije SDS-a počinju dugoplanirani napad na ovaj dio sanske općine. Počinje ubijanje, progon, a zatim pljačkanje i palenje kuća. Na kućnim pragovima je ubijeno 188 nevinih mještana, među njima veliki broj žena, djece i staraca. U cilju evociranja uspomena na te tužne i tragične dane danas je u selu Hrustovu održan čas historije, te je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje odata dužna počast žrtvama agresije.

Pomenuti događaji organizirani su u sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani otpora –Galaja 1992-2018“, kojom se obilježavaju dani stradanja, ali i otpora na području općine Sanski Most. Skupu u Hrustovu su prisustvovali predstavnici društveno političkog i vjerskog života općine, te brojni mještani. Predsjednik MZ Hrustovo, Ilijaz Mehmedović, je naglasio kako se tragična sudbina uvijek ponovi narodima koji prestanu da njeguju sjećanje na tragične dane svoje historije.

Pristnima se obratio i visoki oficir Armije RBiH i nosilac armijskog priznanja “Zlatni ljiljan”, Senad Kljajić, inače rođeni Hrustovljanin, istakavši potrebu očuvanja jedinstva Bošnjaka u turbulentnim političkim vremenima koje živimo. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, naglasio je kako su Hrustovo i Vrhpolje mjesta najvećeg stradanja na našim prostorima i zauzimaju posebno mjestu u kolektivnom pamćenju Bošnjaka ovog kraja.Veliki broj pripadnika srpskih paravojnih snaga, potmognuti snagama JNA, na današnji dan 1992. godine, započeli su oružani napad na sela Vrhpolje i Hrustovo.

To je bio uvod u njihovo potpuno uništenje, protjerivanje cjelokupnog stanovništva te zločine koji su počinjeni nad civilima svih dobnih uzrasta. U samo jednom danu u selu Hrustovo ubijen je veliki broj golorukih mještana, među kojima veliki broj žena i djece. Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obillježje odata je počast i hadži Almazu Zukiću, koji je prilikom napada na Hrustovo smogao snage i hrabrosti da se oružano suprotstavi agresoru. Manifestacija je nastavljena na Vrhopljskom mostu gdje su pripadnici srpskih snaga na današnji dan prije 26 godina silom dotjerali mještane zaseoka Begići. Nakon fizičkog maltretiranja, nedužni ljudi su tjerani da skaču s mosta u Sanu, a zločinci su pucali u njih. Na taj način ubijeno je sedamnaest ljudi, a zločin je voljom sudbine preživio Raif Raho Begić, koji je kasnije svjedočio o tome pred Haškim tribunalom.

Na te strašne dane se prijestio Enes efensija Pašalić, a prisutnima su se obratili i Ismet Salešević, predsjednik MZ Vrhpolje i član Organizacionog odbora manifestacije „Dani otpora –Galaja 1992-2017“, te općinski načelnik, Faris Hasanbegović. Dužna počast odata je i poginulom borcu Armije RBiH, Ismetu Hepiću iz Cazina, koji je poginuo u blizini vrhpoljskog mosta u operaciji oslobađanja ovog dijela općine Sanski Most u oktobru 1995. Godine, a ispred grada Cazina prisutnima se obratio Jusuf Bajraktarević. Prisutni su potom bacanjem buketa s cvijećem s vrhpoljskog mosta u rijeku Sanu simbolično podsjetili na historijske događaje i stradanje Bošnjaka ovog dijela općine Sanski Most. Učesnici današnjeg obilježavanja obišli su potom lokalitet šehidskog mezarja Hrustovo – Vrhpolje.

Učenjem Fatihe odata je počast svim žrtvama zločina koji se dogodio na ovim prostorima. Također, ovom prilikom zatraženo je kažnjavanje svih koji su sudjelovali u zločinima počinjenim u Hrustovu i Vrhpolju, kako neposrednih izvršilaca, tako i njihovih naredbodavaca.

 

ZLOČINI KOJI SE NIKADA NE SMIJU ZABORAVITI

Sanski Most |