JAJA IZ SANSKOG MOSTA OSVAJAJU TRŽIŠTE

JAJA IZ SANSKOG MOSTA OSVAJAJU TRŽIŠTE

Peradarstvo na području Unsko sanskog kantona gotovo da je pred gašenjem, a jedan od rijetkih uspješnih u ovoj vrsti proizvodnje je Senad Halilović iz Sanskog Mosta, koji proizvodi konzumna jaja. Halilović je trenutno lider na ovdašnjem tržištu i u narednom periodu planira povećanje proizvodnje. Kaže kako se u ovu vrstu proizvodnje upustio prije tačno dvadeset godina i da je u proteklom periodu bilo dosta uspona i padova.

Zahvaljujući marljivom radu, te dobrim poslovnim potezima, i pored izrazito nepovoljnih uslova kada je riječ o ovoj vrsti poljoprivredne djelatnosti, uspio se nametnuti na tržištu. Trenutno svježim jajima opskrbljava oko 90 posto tržišta Sanskog Mosta, a izvozi i na područje drugih okolnih gradova. Jaja s Halilovićeve peradarske farme su svojim kvalitetom postala prepoznatljiva i tražena na lokalnom tržištu, a vlasnik kvalitet održava sopstvenom proizvodnjom koncentrata  i hrane za koke nosilje. Sem toga, proizvodi redovno prolaze veterinarsku kontrolu i laboratotijski nalaz, a njihova zdravstvena ispravnost je zagarantovana.

Ovaj vrijedni pojoprivrednik kaže kako je peradarstvo godinama na margini interesovanja države i nadležnih institucija. Godišnje proizvede 1,5 miliona komada svježih jaja i u narednom periodu planira proširenje proizvodnje na 10 hiljada koka nosilja. Za uspjeh u poljoprivrednoj proizvodnji, kako kaže, potrebna je potpuna posvećenost ali i dobri poslovni potezi.

JAJA IZ SANSKOG MOSTA OSVAJAJU TRŽIŠTE

| Sanski Most |