OŠTRE SANKCIJE PREMA POČINIOCIMA ŠUMSKIH POŽARA

OŠTRE SANKCIJE PREMA POČINIOCIMA ŠUMSKIH POŽARA


Srijeda, 11 Aprila, 2018

SANSKI MOST…Protiv lica za koja se utvrde da su uzročnici šumskih požara na području općine Sanski Most, biće primjenjane najstrožije zakonske sankcije.

Ovo je zaključeno danas na sastanku predstavnika civilne zaštite, vatrogasne jedinice, policije i preduzeća „Unsko sanske šume“ te je tom prilikom još jednom istaknuto kako šumski požari svake godine uzrokuju ogromne materijalne štete. „Obzirom da u proteklim godinama svi apeli građanima da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenom, u blizini šumskih ili poljoprivrednih kultura nisu urodili plodom, ove godine smo riješeni da oštro sankcionišemo sve počinioce požara.“, istakao je Said Ramić, načelnik Civilne zaštite Sanski Most.

Na ovom sastanku je istaknuto kako je u protekloj godini na širem području sanske općine zabilježeno preko stotinu šumskih požara i da se radi o slučajevima koji su prijavljeni, dok je broj pomenutih požara, vjerovatno, višestruko veći. Predstavnik preduzeća „Unsko sanske šume“, Meho Talić, rekao je da je problem s šumskim požarima u protekloj godini dostigao razmjere prave ekološke katastrofe, te da sem direktnih šteta, požari na šumskim kulturama proizvode i niz drugih negativnih posljedica. „Svaki požar je najveći potrošač kiseonika i proizvođač ugljendioksida, tako da se stvara još veća katastrofa na taj način, jer se onečišćava prirodni okoliš.“, rekao je Talić. Konkretni podaci o štetama koje su požari pričinili šumskom bogatstvu, kako je rekao, u ovom trenutku ne postoje, ali je izvjesno kako se radi o ogromnoj materijalnoj šteti.

Na danas održanom sastanku izneseno je niz prijedloga u cilju bolje koordinacije svih službi i institucija koje se bave problematikom šumskih požara. Tako je istaknuto kako će u narednom periodu Vivilna zaštita u svim mjesnim zajednicama pokušati uspostaviti sistem povjerenika, a jedan od prijedloga je da se u budućnosti zabrani priprema zemljišnih parcela paljenjem vatre.  Za svjesno ili nesvjesno izazivanje požara zakon je predvidio određene sankcije, prekršajne i krivične. Kada je riječ o prekršajnim kaznama one se kreću i do 700 maraka, dok krivične radnje poduzimaju nadležna policijska tijela i tužilaštvo.

Zlatan Čekić

 

OŠTRE SANKCIJE PREMA POČINIOCIMA ŠUMSKIH POŽARA

Sanski Most |