SJEĆANJE NA DAN KADA JE OKUPIRAN SANSKI MOST

SJEĆANJE NA DAN KADA JE OKUPIRAN SANSKI MOST


Četvrtak, 19 Aprila, 2018

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most, danas je obilježena 26. godišnjica početka okupacije. Na današnji dan 1992. godine , započela je okupacija Sanskog Mosta od strane SDS-a i paravojnih formacija potpomognutih jedinicama JNA.

Prisutnim građanima i osnovcima obratili su se predsjednik pomenutog udruženja, Osman Talić i Sadmir Alibegović, jedna od sudionika ovih istorijskih događaja, kao i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović. Tog 19. aprila 1992. godine, započeli su sudbonosni događaji koji će za krajnji rezultat imati nasilno preuzimanje vlasti, okupaciju općine, a kasnije i realizaciju plana protjerivanja i etničkog čišćenja Sanskog Mosta od nesrpskog stanovništva.

Po uzoru na ostale općine na području Bosanske Krajine, SDS je pomenutog datuma na silu preuzeo vlast u općini Sanski Most.Srpska policija i vojno osoblje u aprilu su započeli postepeno preuzimanje vlasti, počevši sa službom društvenog knjigovodstva, nakon čega su uslijedili radio stanica, banka, Dom zdravlja, škole, fabrike i glavna preduzeća. Direktori koji nisu bili Srbi smijenjeni su s položaja, a ostalim nesrbima je rečeno da se ne vraćaju na posao. 19. aprila 1992. godine, tadašnji predsjednik srpskog kriznog štaba, Nedeljko Rašula kontaktirao je predstavnike SDA u zgradi opštine i naredio im da predaju oružje i napuste zgradu. Politički predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, suočeni s višestruko nadmoćnijim i naoružanim neprijateljem napuštaju općinsku zgradu pod granatama i puščanom paljbom. Nasilno preuzimanje vlasti u Sanskom Mostu izveli su srpska policija i pripadnici paravojne grupe Srpske odbrambene snage (“SOS”).

Do 24. aprila 1992. godine, svi glavni objekti u Sanskom Mostu bili su pod kontrolom srpskih snaga, na kontrolnim tačkama u gradu postavljeni su punktovi na kojima je vršena kontrola i legitimisanje građana. Nedugo potom, u mjesecu maju uslijedila su hapšenja političkih prvaka i uglednijih ličnosti iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a potom i realizacija zločinačkog plana etničkog čišćenja općine Sanski Most i provođenja genocida nad nesrpskim stanovništvom.

 

SJEĆANJE NA DAN KADA JE OKUPIRAN SANSKI MOST

Sanski Most |